Над 900 000 души във Франция побързаха да си запазят часове за ваксинация снощи, след като президентът Еманюел Макрон предупреди, че ще им бъдат наложени ограничения, ако нямат здравен паспорт с ваксинация или негативен тест за Ковид-19.

Макрон обяви мащабни мерки за борба с ръста на случаите на заразяване. Той заяви, че ваксинацията не трябва да е задължителна за всички, но подчерта, че ограниченията ще се фокусират върху тези, които не са ваксинирани.

Здравните работници трябва да се ваксинират до 15 септември или ще понесат последствия, добави президентът

След речта на президента търсенето на ваксини е достигнало рекордни равнища. 7,5 млн. души са посетили сайта за няколко минути. Над 900 000 французи са си резервирали часове вчера, два пъти повече от предишния рекорд на 11 май.

Снощи Макрон заяви, че здравният паспорт, изискван за посещаване на големи събития, ще се използва вече много по-широко, включително за влизане в ресторанти, кина и театри, а от август - и за качване на борда на самолети и влакове, пътуващи на големи разстояния.

Забавянето на темпото на ваксинация и резкият скок на броя на новите случаи, дължащ се на силно заразния вариант Делта, който вече е най-разпространеният във Франция, принудиха правителството да преразгледа стратегията си.