Цените се повишиха след като Хърватия прие еврото. Това коментира журналистът Диана Гласнова, която живее в Хърватия и е главен редактор на излизащото в Загреб на български и хърватски език списание "Родна реч".

"Истината е тази, че една година след въвеждането на еврото, цените са горе-долу двойно по-големи. Така че аз не знам какво бих казала, за да утешавам хората, които живеят в България или не. Това е положението. Сега особено стана голям проблем с повишаването на цените с настъпването на пролетта, което беше оправдано заради това, че идва туристическият сезон. И сега хората повишават цените за това, че като дойдат чужденците, едва ли не да не им е много евтино, пък ние да можем да спечелим. Което е нож с две остриета, тъй като много от тези туристи, като видят какви са цените, ще предпочетат Гърция или Турция, например. Мога да дам пример - хърватите имат традиция в пиенето на кафе, което се пие поне 1 час, кафетата са пълни с хора и т.н. Едно кафе беше около 1 евро, когато още бяха хърватските куни. В момента е 1,60 евро, на места до 2 евро", сподели Гласнова.

Приемането на еврото от България през 2025 г. ще е трудно

Тя обясни, че в началото правителството е взимало мерки и е изпращало различни контролни органи да следят ситуацията.

"При обръщането на курса закръглят към по-голямата цена, примерно вместо към 2,54 да бъде 2,60. Вие ще кажете, ама това е нищо, 6 цента, 6 цента тук, 6 цента там, хората го усетиха. Между другото, истината е следната: в момента, в който вие влезете в Еврозоната, вашата държавна банка, Народна банка или както и да се нарича, няма контрол над парите на държавата. Контрол има Брюксел и това е истината, която трябва да се знае. Имаше много хора, които бяха против въвеждането на еврото и искаха да се проведе референдум, на което беше отговорено от Конституционния съд, че такъв референдум не може да има, тъй като Хърватия е приела всички правила на играта, които налага Брюксел, още с влизането в ЕС през 2013 година. Хърватия влезе сравнително късно, защото беше изнудвана по различни политически причини", обърна внимание Диана Гласнова, цитирана от Фокус.

Ще скочат ли цените след въвеждане на еврото

На въпрос как еврото се отрази на заплатите на хората и дали те също са се повишили така, както цените, тя отговори: "Зависи за кого работите. Примерно, това за което Андрей Пленкович внимаваше много и това е умен ход от негова страна, но той е стар администратор, има опит в тези неща. Той през тази една година първо промени коефициента на заплатите на държавните служители, след което държавните служители получиха еднократна помощ, примерно за изравняване на инфлацията, след което повиши и заплатите. Представяте си, има горе-долу около 200 и нещо хиляди държавни служители в цялата държава, това са 200 и нещо хиляди избиратели, които ще гласуват не за друг, а за Пленкович".