Двойка от Мелбърн получи неочакван, щедър подарък от българска служителка в криптокомпания.

Ивона Василева Цанова, която работи в българския клон на компанията, е прeвела $10,4 млн., вместо само $100 на нищо неподозиращата двойка. Гафът е станал преди 7 месеца, но едва сега станаха ясни подробности по случая. През това време влюбените пък никак не се притеснили и харчели пари безразборно.

Двойката от Мелбърн Джатиндър Сингх, на 37 г., и Теваманогари Манивел, на 40 г., са обвинени, че са изтеглили парите и са ги изразходвали в имоти, подаръци и луксозни предмети, пише DailyMail.

И двамата са се признали за невинни във вторник пред магистратския съд в Мелбърн за сделки с облаги от престъпна дейност.

В съдебни документи генералният мениджър и директор на Crypto.com Калаш Мохан посочва българката като оператора, допуснал грешката на 11 май миналата година.

Във вторник съдът изслуша гаджето на Манивел, търговец на криптовалута, Сингх, че е използвал данните за нейния акаунт, за да продължи да търгува чрез Crypto.com. 

Но когато банковата сметка на Манивел не съвпада с тази на Сингх, компанията решава да възстанови депозираната сума от $100. Г-н Мохан заявил пред съда, че г-жа Цанова е направила грешката, когато случайно е копирала и поставила номер на сметка в секцията за превод на сумата.

Грешката й е нямало да бъде открита почти до Коледа, когато одит на компанията установява драстичната грешка. 

Г-н Мохан казва, че г-жа Цанова, която според LinkedIn е на позицията „ръководител на плащанията“ на Crypto.com, остава на работа в компанията, като нейните данни са предадени на полицията на Виктория. Предполага, че българката не е е извършила каквото и да е престъпление, само че тя е посочена в съдебните документи като извършител на трансфера.

Могат да бъдат разкрити и нови подробности за предполагаемите планове на двойката да откраднат незаконно спечелените пари.  Г-н Мохан заявил пред съда, че Манивел е прехвърлил $80 000 на 13 май в друга банкова сметка и е изтеглил $10 милиона от клон на CBA.

Одитор от Хонконг открил грешката на 23 декември, но дотогава сметката на Манивел вече е намаляла до едва $18 504.

Когато адвокатите на криптокомпанията потърсили по телефона Манивел на 8 февруари, тя е отказала да върне парите.

„Тя не би имала причина да вярва, че парите са й били преведени нарочно, тъй като тя не е била наш клиент“, казва той пред съда. Активите на Манивел били замразени в световен мащаб по заповед на Върховния съд на Виктория, но дотогава двойката беше изтеглила повече от $8 милиона.

Сингх и Манивел може да лежат до 20 години зад решетките, ако бъдат признати за виновни за кражба на парите.

Установено е, че през август двойката закупи два имота в Сънбъри и подарили $1 милион на роднина на Сингх.

След като с него се свързва служител на CBA през декември, полицията твърди, че Манивел незабавно е прехвърлил $2 милиона в сметка в Хонконг. Още $8 милион са преместени от акаунта на Westpac през следващите няколко седмици, докато Crypto.com се опитва да получи нареждания за замразяване.

С приближаването на полицията Манивел се опитва да излети от Мелбърн до родината си в Малайзия на 17 март. Тя твърдеше, че се прибира, за да види децата си там, но детективите твърдят, че е купила еднопосочен билет и няма планове да се връща.  Манивел носи три куфара със скрити $11 000  в брой. 

Докато Сингх не подава молба за освобождаване под гаранция във вторник, на Манивел е позволено да се върне при дъщеря си въпреки опасенията на полицията, че тя може да изчезне.Брат й - механик - предал гаранция от $10 000, за да осигури свободата й.

Превод: GlasNews