56-годишната Наталия Бельова от врачанското село Борован вече е посмъртно почетна гражданка на италианската община Батипаля, провинция Салерно.

Общинският съвет гласува решението за това единодушно, за да почете геройския жест на българката. Припомняме, че на 8 март тя загина при пожар, след като спаси живота на двамата възрастни италианци. Тя се е грижела за двойка - на 86 и 88 години. 

Българката успяла да извади от горящия апартамент семейството, но се е върнала за нещо ценно.

Веднага след геройския жест на Наталия много жители на Батипаля призоваха тя да бъде наградена с почетно гражданство. Общинската съветничка Джема Каприно внесе искане за това, а воденият от кмета Чечилия Франчезе общински съвет одобри искането.

В нейна памет знамената в региона на Чичерале бяха свалени наполовина за геройската й постъпка в Батипаля.

В социалните мрежи десетки италианци обявиха 56-годишната българка за героиня, някои от тях предолжиха в нейна памет да бъде кръстена една от улиците в Батипаля.

"Героиня на нашето време, една жена от чужд произход, която даде живота си, за да спаси живота на двама наши сънародници", заяви регионалният съветник на Europa Verde Франческо Емилио Борели.

"Предлагаме името на тази жена - Наталия, да бъде запомнено завинаги чрез инсталирането на плоча и създаването на стенопис. Това са хората, които трябва да се почитат и помнят, а не престъпниците!"

Българка загина в Италия, но спаси от пожар възрастна двойка