Германските власти са конфискували стотици оръжия и десетки хиляди боеприпаси по време на разследването срещу дясно екстремистко движение, обвинено в планирането на преврат срещу германското правителство.

Става дума за "Гражданите на райха".

Досега са били открити 362 огнестрелни оръжия, 347 хладни оръжия и 148 761 бройки боеприпаси, се казва в изявление на германското правосъдно министерство, което представлява отговор на депутатско запитване по този въпрос.

Привържениците на движението "Граждани на Райха" са се увеличили с 10% за година

"Гражданите на райха" и заподозреният за ръководител на заговора принц Хайнрих Тринадесети Ройс са възнамерявали насилствено да променят политическата система в Германия и да поставят на власт ново правителство, съобщи германският Върховен съд. Според съда заговорниците са били готови за битка на живот и смърт, предаде БТА.

През декември 2022 година благодарение на усилията на германската федерална прокуратура в Германия, Австрия и Италия бяха арестувани над двадесет предполагаеми заговорници, включително бивши офицери и бивш депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Според германското правосъдно министерство разследванията, довели до конфискуване на оръжията, все още не са приключили, така че информацията за броя на оръжията е предварителна.