Британското правителство обяви, че след месец ще започне първото до този момент в целия свят проучване, при което здрави хора ще бъдат заразени в коронавирус.

То вече е получило одобрение от местния регулатор по етика на клиничните изпитвания, съобщи "The Guardian".

В изследването ще участват до 90 внимателно подбрани, здрави доброволци на възраст между 18 и 30 години, които ще бъдат изложени на вируса SARS-Cov-2 в безопасна и контролирана среда.

Първоначалното проучване има за цел да установи какво е минималното количество вируси, необходимо за причиняване на инфекция, да изследва имунния отговор на организма и да изследва как коронавирусът се предава от човек на човек.

Участниците ще бъдат наблюдавани внимателно от медици и учени 24 часа в денонощието. Уточнява се, че използваният вирус ще бъде вариантът, който циркулира в Обединеното кралство миналата година, а не наскоро появилите се вариации.

Надеждите са, че проучването ще даде на лекарите по-добро разбиране за COVID-19, като имунният отговор, необходим за осигуряване на защита срещу болестта, и ще помогне за разработването на ваксини и лечение.

Заинтересованите да участват в проучването могат да заявят своя интерес на специална страница в интернет - https://ukcovidchallenge.com/.

То ще бъде финансирано с 33,6 милиона британски лири от бюджета, а следващите му фази ще включват хора, получили ваксини срещу вируса.