Чешкият външен министър Ян Хамачек потвърди официално, че търговецът на оръжия, чиято стока е била мишена на експлозията в оръжейния склад "Врбетице" през 2014 г., е Емилиян Гебрев, предаде Ройтерс.

"Вярно е, че е било опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България и че първоначалният план е бил експлозията да стане извън Чехия. Нещо се е объркало", казва Хамачек в интервю за в. "Лидове новини".

На въпрос дали получателят на пратката е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, Хамачек отговаря: "Така е. Срещу същия този човек бе извършен опит за отравяне в България. Българските власти издирват трима служители на руското разузнаване по този въпрос. Един от тях е издирван и от чешката полиция".

Компанията на Гебрев ЕМКО обаче отрече да е правила поръчки или планирала доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея.

Но Прага настоява, че взривът е дело на същите агенти на руското военно разузнаване ГРУ, обвинявани за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

Разследващото издание "Респект" пише, че българинът Гебрев е смятал да достави чешките боеприпаси на Украйна, предназначена и за бунтовнически групи в Сирия. Родният бизнесмен даже бил платил боеприпасите и дори бил започнал да ги извозва.

А напрежението между Чехия и Русия се изостря с всеки изминал ден. Прага изгони 18 руски дипломати, заподозрени в шпионаж, а Москва отговори с реципрочна мярка и изгони 20 чешки дипломати, като им даде едва 24 часа да напуснат страната.

Заляха стените на руското посолство в Прага с кетчуп! 7 души са задържани