35-годишна българка и нейното бебе изпаднаха в безизходна ситуация в Сърбия. Младата жена иска да се прибере в България, но не може да издаде документи на детето си, защото бащата е в неизвестност. Засега институциите не могат да ѝ помогнат, защото такива са законите на страната.

Преди 4 месеца животът на Боряна се преобръща. Бременна, тя решава да се прибере от Германия в България. Тръгва с автобус през Сърбия, но неочаквано ражда детето си в Ниш. 

"До термина имах месец и нещо и въобще не размислих, че нещо ще се случи по пътя", сподели Боряна Водиченска.

Боряна е омъжена за сърбин, с когото е сключила официален брак, но от половин година не са заедно. Бебето се ражда на 7 октомври миналата година.  

"На основа, че съм в брак със сръбски гражданин и че детето е родено в Сърбия, детето се води сръбски гражданин", поясни Боряна.

Вече 4 месеца жената се опитва да се прибере в България заедно с новородената си дъщеричка, но не може да получи съгласие от съпруга си. 

"Докато съм в официален брак с него, не мога без негово разрешение, негов подпис, не мога да направя паспорт на детето и да изляза и да се прибера в България", отбеляза Боряна пред bgonair.

Проблемът е, че от 6 месеца Боряна няма никаква връзка със съпруга си. Не са се виждали и не са се чували по телефона. "Сега в момента никой не знае къде е, дали е в Сърбия, Германия, Австрия. Полицията в Ниш също не може да го намери", коментира майката.

Консулството на България в Ниш е запознато със случая на Боряна, но за съжаление няма как да ѝ се помогне, защото законодателството на Сърбия не може да бъде нарушено. От консулството обясниха, че временен паспорт на детето не може да бъде издаден без съгласието на бащата. 

"Тя трябва да заведе в местен съд делo с искане за попечителство", уточни генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев.

Засега Боряна остава в Ниш, където ѝ помагат добри хора, така че нищо да не ѝ липсва. Дори е успяла да кръсти дъщеричката си. След няколко дни двете ще заминат за Белград, където ще бъдат настанени в социален дом за защита на майки с деца.