Чували ли сте името Лулу Локатос? По всяка вероятност не, но именно тя заедно със своите съучастници извършва обир, пред който сюжетъ т от холивудския хит Бандата на Оушън бледнее.

Преди пет години тя задига от бижуртерски магазин в Лондон диаманти на стойност 4,2 милиона лири, а въпреки задържането на общо трима от бандата плячката не е намерена и до днес. Филмовите прилики не свършват до тук. Пред съда тя се опитва да отърве наказание, като заявява, че е натопена от своята загинала сестра – известна измамница, и че няма нищо общо със стореното.

Въпреки всичко фаталната румънка с унгарски корени ще трябва да излежи 5,5 годишна присъда за стореното, а именно – най-крупната кражба от магазин във великобританската история.

Зад решетките са и други двама от нейните помощници. Един от тях – Данила, също отрича да е извършил каквото и да е престъпление и твърди, че не е знаел в какво участва.

Представяйки се за експерта Ана, на 10 март 2016 година, Локатос влиза в шикозния магазин за ценности Бодлърс. Там има среща с Ник Уейнберг, собственик на фирмата, познат със своите невероятни умения за продажби. На място е и неговата служителка Ема Бортън. Минути по-късно обаче и двамата ще бъдат заблудени, а буквално под носа им ще бъдат отмъкнати 7 диаманта, само един от които е на стойност над 2 милиона лири.

Двете страни трябва да договорят покупката на ценностите, като Ана се представя за посредник на руския олигарх Александър, който желае да ги закупи на цена надхвърляща пазарната. Там е работата, че Лулу, бивша чистачка и училищен асистент, има дълъг опит с различни дребни кражби из цяла Европа и наистина е майстор в това, с което се занимава.

Точно след като е разгледала стоката и е върнала безценните камъчета в тяхната кутия, Уейнберг получава телефонно обаждане свързано със сделката. По този начин фиктивният купувач отстранява мъжа от местопрестъплението. Това е знак за Лулу, която хваща кутията и бързо я прибира в чантата си. Ужасената служителка я спира, като й казва, че това не е позволено. Така “диамантите” отново са върнати на масата.

Там е работата, че за секундите, в които кутията попада в чантата, тя е разменена с идентична, в която има градински камъчета – педантично съвпадащи по тегло с продаваните диаманти. След това сделката е сключена, като ценностите остават на съхранение в Бодлърс до заплащането им от тайнствения руски купувач, а Лулу-Ана излиза от бижутерията.

Така с перфектен тайминг, подготовка и различни дребни детайли, целящи разсейването на жертвите, измамата е извършена, като ужилените разбират за случилото се едва след ден, когато един от служителите отваря кутийката, а вътре открива седем камъчета.

Непосредствено след измамата камерите са запечатали Лукатос вървяща по улицата с две мистериозни жени, на една от които предава плячката от обира. После изхвърля дамската си чанта, сменя дегизировката и напуска Лондон в посока Франция, използвайки услугите на влаковата компания Евростар. Точни дни преди обира бандата влизат в страната отново през континенталната държава, този път пътувайки с кола под наем.

Впоследствие след като била заловена тя твърди, че Ана всъщност е нейната по-малка сестра Лилиана, която е признала, че е използвала паспорта на своята сродница за извършване на престъпление месеци преди смъртта си през 2019 година. Журито обаче не се трогва от тази версия и присъдата е наложена. Въпреки това членове на групата все още се издирват.

Тази зашеметяваща измама далеч не е първото подобно провинение на Лулу – тя е издирвана за подмяна на 400 000 евро с хартия в Швейцария. Дали след затвора ще изостави престъпните си наклонности, не може да знаем. Но може би с този крупен удар е подсигурила старините си.

Превод: GlasNews.bg