Британското издание "Дейли експрес" заяви, че в случай на ядрен удар по една от страните на НАТО Русия ще получи едновременен ответен удар от всички членове на алианса.

Според журналисти западните лидери смятат, че Русия е в състояние да се въздържи от използването на ядрени оръжия, ако знае нивото на заплаха от НАТО. А именно решимостта на страните от алианса да използват своя ядрен арсенал, който е способен да унищожи и двете руски столици – Москва и Санкт Петербург – за няколко минути.

Изданието съобщава, че членовете на Алианса вече са предупредили президента на Руската федерация, че в случай на ядрен удар по една от страните на НАТО всички 30 членове на тази военна организация ще отвърнат.

Daily Express говори за гаранциите, които са в устава на Алианса, обещават защитата на всеки един от тях от останалите. НАТО е готова да отговори на всякакви предизвикателства на официална Москва.

Според изданието за Великобритания ударът по Лондон ще доведе до „катастрофални последици“, но за президента Путин ще доведе до не по-малко „осезаеми резултати“.

„Само за няколко минути Западът е в състояние буквално да изтрие Москва и Санкт Петербург от лицето на земята“, пише Daily Express.

В същото време министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че в случай на атака срещу НАТО това ще бъде „повратна точка“ за Русия.

По време на изслушванията в Конгреса той каза, че подобни действия на Москва ще бъдат „фактор, който фундаментално ще промени ситуацията“.

Според него отговорът ще бъде даден по чл. 5 от Хартата на НАТО „За колективна сигурност“. Алиансът също ще отговори „като коалиция“, подчерта той.

Според Лойд Остин сега Русия не проявява никакво намерение да атакува членовете на Алианса. Същата гледна точка споделя и заместник-председателят на Алианса Мирча Джоана.

Той говори и за отслабването на военния потенциал на Москва заради войната в Украйна.

Превод: GlasNews