Според британските медии началото на Третата световна война вече е възможно. Daily Express например пише, че някои държави може да се включат в глобален конфликт срещу Русия. Според автора на статията подобна конфронтация гарантирано ще унищожи живота на земята поради факта, че суперсилите разполагат с мощни оръжия.

Изданието отбелязва, че САЩ са най-очевидният противник на Русия. В случай на конфликт Вашингтон ще бъде първият, който ще използва ядрено оръжие срещу Русия. Бойните му глави летят със скорост от 3,2 хиляди километра в час и могат да достигнат Русия само за половин час.

Германия също се смята за претендент за атака срещу Русия, въпреки че тази страна не е ядрена сила. Германия е член на НАТО за съвместното използване на ядрени оръжия, така че е способна да го използва срещу Русия.

Друга държава, способна да атакува Русия, смятат журналистите, е Обединеното кралство. Въпреки загубата на британски позиции, тази страна все още има ядрен капацитет, а бойните й глави са поставени на подводници, което прави въоръжението на Лондон много опасно.

На този фон посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан коментира пред CNN думите на руския външен министър Сергей Лавров за ядрена война. Съливан обвини руския министър в "ядрен шантаж".

„Няма да се поддадем на ядрено изнудване, но също така няма да толерираме дрънкането с ядрена сабя и ядрения ръб на [конфликта]“, каза посланикът на САЩ. Съливан отбеляза, че Вашингтон не играе „политиката на ядрено превъзходство“.

Превод: GlasNews