Започна разследване срещу канцлера на Австрия Себастиан Курц. Отделът на прокуратурата за борба с корупцията проверява дали той е давал подкуп.

Изявлението на прокурорите дойде, след като бяха извършени обиски в офисите на канцлера и неговата Народна партия.

Това е втора заплаха за кариерата на Курц, след като през май започна и друга проверка срещу него, която беше за лъжесвидетелстване.

Конкретното обвинение - докато е бил министър, неговата партия е купувала много реклами във вестник, твърди разследването, а в замяна излизали положителни статии.

Развитието на скандала може да отбележи началото на правителствена криза. Съюзът между Народната партия и Зелените многократно е бил обременяван, отчасти от обвинения, подхвърляни от Народната партия срещу съдебната власт, отбелязва ДПА.

Вицеканцлерът и лидер на Зелената партия Вернер Коглер настоя, че "атаките срещу съдебната система като цяло трябва да бъдат отхвърлени".

Главният редактор на списание Falter, Флориан Кленк, написа в "Twitter: "След първото бързо прочитане на тази заповед за обиск и съдържащите се в нея разговори може с увереност да се каже: коалицията между Народната партия и Зелените не може да продължи повече. Играта свърши".

Опозицията в Австрия вижда разследванията като потвърждение за подозрението за корупция в обкръжението на Курц.

"Нещата стават все по-тежки за Курц и семейството (на Народната партия)", коментира Социалдемократическата партия на Австрия, като допълни: "...Къщата от карти рухва", настоя федералният мениджър на социалдемократите Кристиан Дойч.

Според крайнодясната Партия на свободата, която е бивш коалиционен партньор с Народната партия, докато не ги раздели скандал през 2019 г., "ръководството на Народната партия през последните години все повече се превръща в престъпна организация".