Нидерландия съобщи за 61 заразени с коронавирус при два полета с около 600 пътници от Южна Африка.

След кацането пасажерите в Амстердам са били отделени и тествани.В момента се изследват пробите на заразените пътници, за да се изясни колко са носители на варианта Омикрон.

Пътниците са държани над 4 часа в самолетите, не им е давана дори вода. Имало е и малки деца, и бебета. След това са превозени и настанени в хотел до летището, останалите чисти от заразата пътници са помолени да се изолират за 5 дни. 

Из Европа

Два случая на заразени с новия вариант на COVID-19 Омикрон са открити на територията на Великобритания. Това съобщи министърът на здравеопазването Саджид Джавид, цитиран от SkyNews. Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и Нотингам. По думите му двамата пациенти са се самоизолирали. Двата случая не са свързани, посочват още здравните власти.

Засякоха два случая на новия вариант на COVID-19 - Омикрон в UK

И Германия, и Италия регистрираха случаи на COVID варианта Омикрон

В Германия също се изследва евентуален случай на новия щам Омикрон.

"Снощи бяха открити няколко типични за Омикрон мутации в пътник, завръщащ се от Южна Африка", написа в Twitter Кай Клозе, министър на социалните въпроси в Хесен, където се намира международното летище във Франкфурт, цитиран от "Гардиън"

Чешката република проучва вероятен случай на Омикрон, открит в лице, прекарало известно време в Намибия.

"Лаборатория проверява възможна находка на положителен тест от варианта Омикрон. Очакваме потвърждение или опровержение на случая", каза говорителят на Националния институт по обществено здраве Щепанка Чехова.

Белгия също съобщи, че е открила случай на новия вариант на COVID-19 при неваксинирано лице, което се е върнало от чужбина.

"Имаме случай, който вече е потвърден, на този вариант B.1.1.529, открит за първи път в Южна Африка, заяви на пресконференция белгийският министър на здравеопазването Франк Ванденбруке.

Заразеното лице е дало положителен тест на 22 ноември и не е имало COVID-19 преди това, добави той, без да даде повече подробности.

Дания, която преди няколко месеца първа в Европа разхлаби мерките, връща от понеделник носенето на маски. Те стават задължителни на обществени места като обществения транспорт или магазините. Новите мерки предвиждат и скъсяване на периода на валидност на тестовете. Негативните PCR-и ще важат 72 часа, а бързите - 48 часа. Всичко това се прави заради увеличените напоследък случаи на коронавирус. Подобно на други европейски държави, Дания затегна пътуването до Южна Африка заради новия вариант на вируса.

Мерките

Европа предприе светкавични мерки за спиране на полетите от Южна Африка, след като бе установен нов вариант на коронавируса, който може да се окаже най-опасният до този момент. Европейската комисия обяви, че иска да бъдат прекратени самолетните полети до ЕС от държавите в южната част на Африка заради открития там нов и потенциално опасен вариант на коронавируса, предаде Асошиейтед прес. СЗО избра да го нарече Омикрон според поредната буква от гръцката азбука.

Какво знаем до този момент за новия вариант?

Вариантът "Омикрон” е по-малко тревожен от "Делта”

Изучаващите генома учени обявиха, че вариантът има необичайно голям брой мутации - повече от 30 в ключовия шипов протеин - структурата, която вирусът използва, за да влезе в клетките, които атакува. Рецепторът на вируса, който осъществява първи контакт с клетките на нашето тяло, има 10 мутации в сравнение само с две за варианта Делта. Според експертите вариантът се разпространява много бързо и се очаква натиск в здравната система в следващите няколко дни и седмици.

Много мутации обаче не означава автоматично, че ситуацията е лоша, защото в важно да се знае какво всъщност правят тези мутации. Притеснението сега е, че този вирус е коренно различен от оригинала, който се появи в китайския град Ухан. Това означава, че ваксините, които са проектирани с помощта на оригиналния щам, може да не са толкова ефективни.

Някои от мутациите са били наблюдавани преди в други варианти, което дава известна представа за вероятната им роля в този вариант. Например мутацията N501Y улеснява разпространението на коронавирус. Има някои, които затрудняват антителата да разпознаят вируса и могат да направят ваксините по-малко ефективни, но има и други мутации, които са напълно нови.

Новооткритият в Южна Африка вариант на коронавируса се счита за "най-значимия" досега по отношение на потенциала му да направи ваксините по-малко ефективни.

Новият вариант B.1.1.529 може да бъде засечен с нормален PCR тест.

Регулаторът на лекарствата в ЕС обяви, че следи изкъсо новия COVID-19 вариант B.1.1.529, но е "преждевременно" да се каже дали ще са необходими актуализирани ваксини за борба с него.

"Европейската агенция по лекарствата (EMA) смята, че в момента е преждевременно да предвижда необходимостта от адаптирана ваксина с различен състав, за да се справи с този нововъзникващ вариант", се казва в изявление на ЕМА пред АФП.