Европейската комисия одобри отпускането на 1,37 млрд. евро безвъзмездни средства по плана за възстановяване и устойчивост на България. 

Комисията изпрати положителната си предварителна оценка на Икономическия и финансов комитет с искане за неговото становище. То трябва да бъде представено в срок от максимум четири седмици.

Първото плащане в размер от 2,7 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост получи одобрение от Европейската комисия. Това съобщи на извънреден брифинг вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Пеканов: Референдум за еврото би било грешно решение

Служебният кабинет е получил информация от ЕК, че е финализирала и дала одобрението си за положителната предварителна оценка на първото плащане на българския План за възстановяване и устойчивост. Средствата са безвъзмездни и са по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Вече могат да спрат спекулациите, че никога няма да получим пари по Плана, че сме се забавили фатално или че не се справяме, посочи Пеканов и добави, че има страни, на които им е отнело доста повече време, за да получат положителна оценка за плащане.

Очаквайте подробности!