Екип от археолози в Музея на Лондон направи удивително откритие, като откри гробницата на англосаксонска жена от 7-ми век, давайки на изследователите прозорец в средновековното минало на Обединеното кралство, което почти липсва в историческите записи.

Необичайното количество съкровище, като за раннохристиянско погребение, предполага, че е принадлежало на жена, която е заемала много висок пост. И голямо количество религиозна символика показва, че тя е била уважаван християнски водач, оспорвайки предишните предположения, че такива позиции са били тогава около 630-670 г. н. д. - заети само мъже, пише  Washington Examiner.

Огърлицата, с която е погребана, е най-изящната и скъпа, намирана във Великобритания. Състои се от 30 златни и сребърни детайла, както и полускъпоценни камъни.

Самото богатство и историческото значение карат някои експерти да твърдят, че парчето е най-важната археологическа находка в Англия след откриването на известното гробище Sutton Hoo през 1939 г.

Според ръководителя на разкопките Левенте-Бенсе Балаз тази находка е от международно значение, тъй като е тласнала хода на историята и влиянието й ще става все по-силно с изучаването на темата. Такива мистериозни неща повдигат повече въпроси, отколкото отговарят, защото все още има много да се знае за това какво са открили изследователите и какво означава това.

Той добави: „Това е най-важното ранносредновековно женско погребение, откривано някога във Великобритания. Мечтата на археолога е да открие нещо подобно."

В допълнение към огърлицата съкровището от Харпол съдържа римски монети, керамика от съвременна Франция и голям сребърен кръст, украсен с малки човешки глави със сини стъклени очи, които според изследователите може да представляват апостолите на Христос. Освен това самото погребение, според изследователите, е важно за разбирането на ранната англосаксонска Великобритания между упадъка на Рим и нашествието на викингите, тъй като има много малко записи от това време.

Съкровището е „определено доказателство за богатство, както и за християнска вяра“, каза Лин Блекмор, старши специалист по находки в Лондонския археологически музей.

Мястото на погребението олицетворява онова неспокойно време, когато езичеството и християнството се бореха за сърцата на жителите на острова. Жената е погребана в англосаксонското кралство Мерсия, когато то постепенно е покръстено.

Освен това самото погребение е комбинация от езически и християнски традиции, тъй като ранното християнство не приветства погребението с голямо богатство. Такива обичаи обаче са присъщи на езичеството, тъй като погребалните декорации имат изразителен езически характер и в същото време християнските символи преобладават до голяма степен.

Отначало Балайс подозирал, че мястото е просто яма за боклук, докато не видя блясъка на злато.

„Тогава от земята се появиха два златни предмета, които искряха на светлината. Тези артефакти не са виждали бял свят от 1300 години и да си първият човек, който ги вижда, е неописуемо чувство. Но дори и тогава не знаехме колко специална ще бъде тази находка“, каза изследователят.

Превод: GlasNews