На фона на продължаващо нарастване на случаите на COVID-19 в Гърция здравните власти смятат, че страната наистина се намира в четвърта вълна на пандемията, пише в. "Катимерини".

В допълнение към увеличението на случаите на заразяване, се наблюдава и рязък скок на индекса на предаване на вируса и на процента положителни тестове, посочва вестникът.

Експертите очакват вълната да се надигне още и през август да се регистрират по няколко хиляди нови случая на ден. Макар че в момента вирусът засяга голям процент от младите хора, той може да засегне и онези на възраст 50 и повече години, които все още не са се ваксинирали, предупреждават специалистите.

"Епидемията ще ескалира бързо и рязко", предупреди Никос Сипсас, професор по заразни болести в Атинския университет, и допълни, че пикът на четвъртата вълна може да бъде някъде в средата и края на август.

"Разбира се, че не мога да правя прогнози, но говорим за много хиляди случаи", каза Сипсас и отбеляза, че през август "може да видим и над 10 000 случая на ден".

На този фон научната общност и държавните представители продължават да насърчават населението да се ваксинира. Обмисля се и разширяване на ваксинационната програма към деца на възраст над 12 години, пише "Катимерини".

Според президента на Панелинистичната медицинска организация Атанасиос Ексадактилос спешно трябва да бъдат ваксинирани между 600 и 700 хиляди души на възраст над 50 години, които не са били имунизирани до момента, за да се избегне нов прекомерен натиск върху здравната система.

Вчера Националната организация за обществено здраве съобщи за установени нови 2938 случая на COVID-19, от които 1423 в Атика, 179 в Солун, 127 в Ираклио (Крит), 110 в Ретимно и 89 в Ахея.

Индексът на предаване на вируса е изчислен на 1,38, докато преди две седмици бе 0,8.

Положителните тестове през миналата седмица бяха 3,15 процента, докато предишните две седмици бяха съответно 1,89 процента и 1,1 процента, посочва "Катимерини".