Евродепутати призоваха страните членки да дадат зелена светлина на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Официалното начало на преговорите ще бъде инвестиция в доверието в ЕС, както и в стабилността, просперитета и текущите процеси на помирение в региона на Западните Балкани, подчертават членовете на парламентарната комисия по външни работи на ЕС.

Докладът, чийто автор е българският евродепутат Илхан Кючюк от „Обнови Европа“, бе одобрен с 66 гласа „за“, 4 „против“ и 5 „въздържал се“, информира БНР. В доклада се отправя призив Съвета на ЕС официално да започне преговори за присъединяване със Северна Македония и  Албания, особено в геостратегическия контекст на отношенията с Русия и нейната агресия срещу Украйна.

Премиерът Ковачевски: България да признае гражданите с македонско самосъзнание

Междувременно министерството на външните работи ще реагира с позиция на острите думи, отправени от премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заради наименованието на клуба на Българския културен център в Битоля.

Това заяви преди заседанието на ресорната парламентарна комисия министърът на външните работи Теодора Генчовска, която изрази изненадата си на острата реакция към името на клуба, който бе кръстен на революционера Иван Михайлов: "С доста голяма изненада видях реакцията както на политическо ниво, така и на ниво неправителствени организации от страна на Република Северна Македония. Честно да ви кажа, не мислим през медиите да водим тази комуникация, но Министерството на външните работи ще излезе с официална позиция", посочи Генчовска.

Османи: От македонските институции водели разговори с България, за да не се реши спорът

Премиерът на Република Северна Македония премиер Димитър Ковачевски заяви, че българската делегация, в която присъстваха премиерът Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова, са "събудили духовете от миналото, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието".