За да се справят с превишената скорост по пътища в Европа, във все повече страни се назначават шофьори с частните си автомобили да снимат нарушителите.

Помощниците на пътните полицаи са оборудвани със специални камери и трудно могат да бъдат забелязани.

"Частните шпиони" са наемани от специални фирми, като годишното заплащане е от 22 000 евро, плюс ваучери за храна.

"Цивилните катаджии" се появяват във Франция през 2017 г. и се превръщат в голям хит. В сравнение с полицаите, които прекарват средно малко повече от час на ден в засичане на нарушители по пътища и магистрали, частните лица шофират повече от пет часа на ден. Те заснемат от колите си 365 дни в годината, по всички пътища на Франция.

Карат съвсем обикновени коли, без отличителни знаци, но автомобилите имат радари, скрити под регистрационните табели, а една камера е инсталирана в самата кола, над централната конзола. Във Франция работят над 385 частни пътни полицаи.

"Шпионите" само записват нарушенията и данните се предават в полицията, която пък пише глобите. Не се изискват специални квалификации за шофьорите, освен шофьорска книжка.

Всяка компания обхваща определен регион, а частните ченгета регистрират до 20 пъти повече глоби от редовите пътни полицаи, пише "24 часа".

Дали родната "Пътна полиция" ще копира идеята? Предстои да видим!