„Пшеницата е по-скъпа от всякога, а кризата с глада се очертава в много страни“, се казва в статия на Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Световните цени на пшеницата излязоха извън контрол през последните седмици, пише немското издание. В статията се отбелязва, че през ноември 2016 г. един тон пшеница струваше 113 евро, през април 2021 г. - 165, а през ноември вече 278 и тази тенденция продължава. „Пшеницата е по-скъпа от всякога и кризата с глада се очертава в много страни“, се казва в статията.

Според анализатора на Commerzbank Карстен Фрич, Русия и Украйна представляват до 30% от световните доставки на пшеница и според него тези две страни сега са откъснати от световния пазар.

Експертът смята, че в настоящата ситуация страните от Северна Африка и Близкия изток, които са най-големите вносители на зърно, са особено уязвими.

Освен това намаляването на резервите на най-големите износители на пшеница – ЕС, Русия, САЩ, Канада, Украйна, Аржентина, Австралия и Казахстан – ще изостри кризата с доставките. Сега запасите на тези страни са на най-ниското ниво от девет години - 57 милиона тона, което трябва да стигне за света за 27 дни, а без запасите на Русия и Украйна - по-малко от три седмици.

Изданието говори и за значението на Китай на пазара на пшеница. Резервите на Китай се оценяват на 131 милиона тона, но е невъзможно да се провери това, тъй като Пекин смята тези данни за стратегически важни. Обръща се внимание и на факта, че миналата година властите в страната повишиха изкупните цени на зърното за първи път от седем години.

През последните две години борсовите цени на пшеницата по фючърсни договори в Европа почти се удвоиха, докато в САЩ се увеличиха с 2,5 пъти.