Редица страни от Европейския съюз (ЕС) се противопоставят тази седмица на предоставянето на статут на Украйна на кандидат за присъединяване към Европейската общност. Това съобщава Bloomberg , позовавайки се на дипломатически източници.

„Някои страни от западния ЕС се противопоставят на призивите на блока да предостави на Украйна така наречения статут на кандидат тази седмица“, се казва в публикацията.

По-специално, според източници от агенцията, срещу подобно решение се противопоставят Германия и Нидерландия. Отбелязва се, че ръководството на тези страни първо иска да чуе позицията на изпълнителния отдел на ЕС относно степента на готовност на Украйна за членство в съюза.

По-рано през деня ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел след телефонен разговор с руския президент Владимир Путин каза, че молбата на Украйна за членство в ЕС ще бъде обсъдена през следващите дни. Мишел също така подчерта, че ЕС не е във война с Русия заради конфликта в Украйна и поддържа всички канали за комуникация, отворени с Москва.

Путин призова ЕС да накара Киев да зачита хуманитарното право