Германски журналисти съобщиха, че дронът на въоръжените сили на Украйна, който се разби в района на Москва, е бил предназначен за убийството на руския президент Владимир Путин. За това пише Bild, позовавайки се на свое разследване.

"Украинските разузнавателни агенции се опитаха да убият руския президент Владимир Путин с дрон камикадзе, но Кремъл пази това в тайна." Това се казва в разследване на германския таблоид, което беше публикувано на 27 април.

В материала се подчертава, че основната цел на БПЛА UJ-22 със 17 килограма експлозив, паднал наскоро в село Воровское, недалеч от Ногинск, е новият индустриален парк Руднево, построен край Москва. Територията се намира на 500 километра от границата с Украйна.

Отговорност за атаката пое активист, близък до службите за сигурност, който бил получил информация за посещението на президента на Русия в този парк.

Дронът обаче се разби на около 20 километра източно от Руднево, преди да достигне крайната си цел.

Експертът от Украинския институт за бъдещето, политологът Юрий Романенко каза, че миналата седмица офицери от украинското разузнаване са получили информация за пътуването на Путин до този парк и дори са получили карта на преминаването му през парка.

"Нашите хора изстреляха дрон камикадзе, който прелетя над всички противовъздушни отбрани на Руската федерация и падна недалеч от индустриалния парк. Когато сутринта се разбра за дрона в Кремъл, започна сериозна суматоха. Песков написа за Путин нов график за работа в Кремъл“, информира той.

Журналистите признават, че Киев може умишлено да хвърля дезинформация за опита за убийство на Путин, отбелязвайки, че по-рано журналистът Павел Зарубин писа за възможното пътуване на президента до Руднево, без да уточнява датата, отбелязва Utro.ru.

„Ясно е, че нанасянето на точков удар по главата на руската държава с помощта на дрон-камикадзе е почти невъзможно действие. Но самият факт, че такъв дрон лети до мястото, където Путин планира да спре, е шамар в лицето на руския президент“, каза германският политолог, бивш ръководител на фондация „Хайнрих“, пред Bild Bell в Украйна Сергей Сумлени.

Припомняме, че БПЛА на Въоръжените сили на Украйна с експлозиви беше открит на 24 април 2023 г. от местни жители близо до Ногинск.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков смята за нецелесъобразно да анализира информация от германския вестник Bild за опита за убийство на ръководителя на Кремъл Владимир Путин. Той заяви това по време на конференция, пише URA.

Превод: GlasNews