Той беше ръководител на една от компаниите в Бундесвера, специалист по лабораторна медицина и многомилионен предприемач: професор Уинфрид Стокър. Но сега 74-годишният пенсионер е внимателно наблюдаван от прокуратурата.

Предприемачът често привличаше вниманието към себе си, например, когато купуваше фалиралото летище в Любек или твърдеше, че е разработил ефективно лекарство срещу коронавируса. Точно с това лекарство Уинфрид Стокър тайно е ваксинирал 107 души.

„Двама лекари бяха ваксинирани. Лекарите имат право да правят това, което смятат, че може да помогне на хората. Ние сме отговорни пред пациента, а не пред държавата. Бяхме спрени от полицията. На опашката имаше около 600 души", разказва професорът пред bild.de.

Стокър заявява: „В момента около 20 000 души са ваксинирани с това вещество в Германия. 2000 от тях са под постоянно наблюдение. Нямаше странични ефекти." Той не иска да чака одобрение: „Ще отнеме твърде много време, ще струва милиони животи“.

Прокуратурата обаче вижда ситуацията по различен начин и вече година разследва Стокър по подозрение, че е провеждал експерименти върху хора:

„Ваксината не е одобрена и може да представлява опасност за човешкия живот. Това е престъпление в съответствие със Закона за лекарствата“, се казва в изявление на прокуратурата в Любек.

Каква е тази ваксина?

В началото на пандемията Стокър разработи метод, подобен на този, използван за ваксини срещу полиомиелит или тетанус. Антигенът се произвежда от убитите клетки на патогена, което задейства производството на антитела в организма като имунен отговор.

Превод: GlasNews