Вече повече от седмица индийски лекар е заложник на войната в Украйна. Той живее в мазе на сграда, а компания му правят необичайни домашни любимци – черна пантера и ягуар.

Гирикумар Патил купил двете котки от зоологическата градина на Киев и казва, че няма да напусне страната без своите питомци.

Мъжът живее вече 6 години в град Северодонецк, малък град край Донбас. След началото на войната Патил излиза от мазето единствено, за да купи храна на животните. Мъжкият ягуар е на 20 месеца, а женската пантера е на 6 месеца и е рядък хибрид между мъжки леопард и ягуар.

"Котките ми прекарват нощите в убежището с мен. Има много бомбардировки вечер. Животните са уплашени, хранят се по-малко. Не мога да ги оставя", разказва Гирикумар пред BBC.

За сега Патил е купил цели 23 килограма овче и птиче месо от местни жители и споделя, че цените са нараснали цели четири пъти.

"Това е втората война, която преживявам, но тази е по страшна", допълва той.

По-рано Патил живял в Луганск, където проруски сепаратисти и украинци се бият от 2014 година. По-време на военните действия неговият дом и ресторанта, който отворил, били ужищожени.

После се преместил на 100 км, купил си нов дом и започнал да практикува медицина. Именно тогава купил и необичайните си домашни любимци.

"Сега съм заклещен във военната зона. Този път съм притеснен. Родителите ми звънят и искат да се прибера у дома, но не мога да тръгна без животните си", споделя Гирикумар.

Мъжът, който е родом от щата Андра Прадеш разказва, че е похарчил $35,000, за да купи питомците си от зоологическата градина в Киев преди 20 месеца. Той споделя, че тази практика е разрешена, ако купувачът има достатъчно място да гледа хищниците и показва пред журналистите документите на ягуара и пантерата.

Индиецът пристига в Украйна през 2007 година, за да изучава медицина. От 2014 година той практикува, а днес работи в държавната болница в Северодонецк, която е затворена от началото на войната. Има и частна практика.

Той е любител на животните, като освен големите котки има и три кучета, котка и птици. Повечето му доходи отивали за отглеждане на питомците му, а за издръжката им прибягвал и до помощ чрез YouTube. Мъжът има канал, в който качва видео с домашните си любимци.

Патил споделя, че е запленен от големите котки още от детството си и винаги е обичал животните. Днес той е изправен пред въпроса за евакуацията не само на себе си, но и на своите питомци.

Границата с Русия е на 80 км, но е трудно да достигне до нея заради военните части в региона. През денонощието има многократни прекъсвания на захранването и на интернет мрежата. Все пак той успява да публикува различни видеосъобщения в социалните вмрежи.

"Аз съм единственият индиец тук, а през нощта съм сам в квартала. Повечето ми съседи се преместиха в близките села. Аз мисля да издържа", заключава той.

Превод: GlasNews.bg