Мъж беше напълно ваксиниран само за един ден. Министерството на здравеопазването изрази загриженост и започна разследване. Инцидентът е станал в Нова Зеландия, съобщи новинарският портал Stuff.

Професорът от университета в Окланд Хелън Петусис-Харис разкри какво може да се случи на човек, който е бил напълно ваксиниран за един ден: „Вероятно е състоянието на мъжа да е било много лошо на следващия ден, тъй като по-силният имунен отговор причинява повече странични ефекти“.

Правилната дозировка осигурява добър имунен отговор

Директорът на института в Малаган и имунолог Греъм Льо Грос каза, че това е „глупаво и опасно“. Той смята, че е малко вероятно този човек да умре от пълна ваксинация за един ден, но може да се случи така, че ваксината да е загубила необходимите свойства.

„Имунните системи не са линейни. Те се нуждаят от определена доза, за да дадат наистина силен имунен отговор, който ще защити тялото “, казва имунологът. Повтарящите се дози след определен период от време предизвикват по-висок имунен отговор, отколкото едновременното приложение на лекарството.

В момента около 89% от новозеландците са напълно ваксинирани. С население от 5 милиона, има около 12 500 инфекции и 46 смъртни случая от началото на пандемията.

Превод: GlasNews