В резултат на организационни проблеми в центъра за ваксинация в Хемниц, Саксония, 17 души бяха случайно ваксинирани с AstraZeneca вместо Moderna.

Както съобщиха в Асоциацията на лекарите по задължително медицинско осигуряване, все още не е възможно да се установи самоличността на ваксинираните хора. Точната възраст на засегнатите пациенти все още не е установена. Това е била първата им ваксинация.

Постоянната комисия за ваксинация в Германия препоръчва използването на ваксината AstraZeneca за хора над 60-годишна възраст. Ваксинацията на по-млади хора обаче е възможна и след консултация и съгласие на лекар. Центровете за ваксинация в Саксония редовно прилагат ваксината на хора над 60 години, но напоследък тя се предлага и на хора над 40-годишна възраст.

Асоциацията на лекарите по задължително здравно осигуряване изрази съжаление за объркването: „За съжаление това не е предотвратено, въпреки най-строгите мерки за сигурност и контрол“.

 Някои служители са изправени пред дисциплинарни последици. Освен това всички процеси в центровете за ваксинация ще бъдат проверени отново и всички служители ще бъдат инструктирани по съответния начин.