Ракетата, която уби двама души на полска територия, е на украинската противо-въздушна отбрана, призна полското правителство. Президентът Анджей Дуда успокои, че случилото се е изолиран инцидент и няма причини да се смята, че то може да се повтори.

Варшава най-вероятно няма да задейства член 4 от Устава на НАТО за съвместни консултации, ако една страна членка е застрашена. Министър-председателят на Полша заяви, че все пак ще бъде повишена бойната готовност на част от полската армия, особено на тази, която се грижи за противовъздушната отбрана. 

Руските военни посочиха каква точно е падналата ракета в Полша

След среднощното заседание на Съвета за национална сигурност на Полша, лидерите на страната успокоиха напрежението. 

„Към момента можем да кажем, че случилото се е изолиран инцидент. Нищо не насочва към предположението, че той може да се повтори“, заяви президентът на Полша Анджей Дуда.

НАТО: Изстреляната ракета в Полша е на Украйна, но виновна е Русия НА ЖИВО

Анализът на фактите, данните от сателитното наблюдение и наблюдения на патрулиращ самолет на НАТО показват, че експлозията най-вероятно е причинена от отклонила се ракета за противовъздушна отбрана на Украйна С-300.

„Днес мога да кажа, че повечето доказателства, с които разполагаме, показват, че няма необходимост да се задейства член 4 от Устава на НАТО този път. Но тази възможност е в ръцете ни по всяко време и бихме могли да вземем такова решение“, коментира Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша, цитиран от  bTV.

Ракетата е паднала в село Пшеводув, което се намира на около 6 км от украинската граница на около 50 км - от град Лвов. В малкото селце хората са в шок от случилото се. Там всички познават двамата загинали работници. Матеуш Зуб също е работел на силозите.