Испания връща част от мерките срещу вируса. Затваряне на дискотеките на закрито, ограничения на работното време или броя на клиентите и дори връщане на полицейския час са част ограниченията, които ще бъдат наложени в различни области на страната заради големия ръст в броя на новите случаи на КОВИД-19.

Каталуния, епицентърът на тази пета вълна на пандемията, се подготвя днес, според каталунски медии, да поиска от регионалните съдебни органи да дадат зелена светлина за налагане на полицейски час в най-засегнатите градове, включително Барселона. От миналия уикенд дискотеките на закрито са затворени за още поне 15 дни, докато за участие в събития на открито с повече от 500 участници са необходими отрицателен антигенен или PCR тест.

Други области са предприели или обмислят подобни мерки. Така югоизточната област Валенсия е въвела вечерен час от 1 ч. до 6 ч. в 32 населени места с повече от 5000 жители и е ограничила до десет броя на хората, които могат да се събират на едно място, пише novini.bg. Правителството на Канарските острови искаше да приеме подобни ограничения, но беше възпрепятствано от това от местните съдебни органи.

Много по-заразният вариант Делта е в основата на експоненциалното нарастване на случаите през последните седмици, главно при млади хора. Снощи показателят на заболеваемостта достигна 436 случая на 100 000 жители на двуседмична база, ниво, което не беше достигано от най-мрачните дни на пандемията насам.