Германия е издала европейска заповед за арест на украински инструктор по гмуркане, за когото се твърди, че е бил част от екипа, взривил газопровода „Северен поток“, се казва в доклад на три германски медии, публикуван в сряда, съобщи The Guardian.

Следователите смятат, че мъжът, за когото последно е известно, че е живял в Полша, е бил един от водолазите, които през септември 2022 г. са поставили взривни устройства на тръбопроводите, минаващи от Русия за Германия под Балтийско море, съобщават вестниците SZ и Die Zeit заедно с телевизионния оператор ARD, като се позовават на свои източници.

Германската прокуратура отказа да коментира доклада, в който се казва, че през юни е поискала от Полша да арестува мъжа. Полската прокуратура не коментира въпроса.

В сряда списание „Шпигел“ съобщи, че се предполага, че заподозреният вече е напуснал Полша, като се позова на източници от службите за сигурност.

В рамките на разследването на предполагаемата саботажна акция в Германия са идентифицирани още един мъж и една жена - също украински инструктори по гмуркане, но засега за тях не са издадени заповеди за арест, се казва в доклада на SZ, Zeit и ARD.

Остава загадка кой стои зад експлозиите, които разрушиха три от четирите тръбопровода, превърнали се в символ на германската зависимост от газа от Русия след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г., а Русия и Западът се обвиняват взаимно, че са отговорни за това. Всяка от тях отрича да е замесена.

Припомняме, че шведско разследване откри следи от експлозиви върху няколко предмета, възстановени от мястото, което потвърди, че взривовете са били умишлени действия.