Според американски военен източник Москва е изтеглила много войници от руската страна на границата. В новоосвободените територии тече операция по разчистване на мини.

“Само в района на това селище намерихме между 5 и 10 руски позиции. Казаха ни, че тук са живели около 1200 души. Мисля, че ще ни отнеме до месец, за да премахнем всички експлозиви”, каза ръководителят на полицейския сапьорски отдел Ярослав Костин.

Американският държавен секретар определи контраофанзивата като "значителен напредък", изтъквайки все пак, че е "прекалено рано да се предвиди крайният изход" Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да ускори доставките на оръжие.

Руските войски се изтеглиха от ключови градове. Прегрупиране или бягство?


“От първите дни на септември до днес нашите бойци са освободили над 6 хиляди квадратни километра от територията на Украйна на юг и на изток”, каза Зеленски.

Москва настоява, че военната операция ще продължи, докато не бъдат постигнати поставените цели, информира bTV. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче не отговори на въпрос дали руският президент Владимир Путин все още има доверие на своите генерали.

 

Междувременно от градския съвет на Изюм, освободен от украинската армия този уикенд, заявиха че най-малко хиляда цивилни са загинали от началото на войната в града.

Украинската армия съобщава за 20 отвоювани селища само за последните 24 часа. Харковска област вече е почти напълно под контрола на Киев.

Снимката е илюстративна