Моментът е настъпил. Време е Юри Глодан да се сбогува със своите близки и да ги погребе. Глодан губи тримесечната си дъщеричка Кира, съпругата си Валерия и нейната майка Людмила в руска ракетна атака в Одеса, проведена този Великден.

Мъката е изписана на лицето на украинеца, който минава през трите ковчега в топлото пролетно утро, а репортери заснемат тъжната раздяла и я представят на нас – свидетелите на една война, която се води на едва няколко стотин километра от границите на България.

Осем души загинаха в кървавото нападение, назовано от "Дейли Мейл" като “Великденското клане на Путин”, в следобеда на 23 април. Сред жертвите е и малкото семейство на Юри.

Ракетите удрят между третия и четвъртия етаж на сградата, в която е домът им. Денят с нищо не предвещавал настъпилия ужас. Юри и Валерия се готвели да отпразнуват светлия християнски празник, помрачен от ужаса на войната, а за първи път с тях щяла да бъде и малката Кира.

Шеф готвач и талантлив пекар, Юри се прибирал от 13-часова смяна и вече било време да обърне внимание на семейството си, трябвало само да купи още някои дреболии от местния супермаркет. Именно там го заварва ракетното нападение.

 

В едни миг мъжът губи всичко, а животът на три поколения от най-близките му е заличен.

Погребението се провежда след няколко дни – на 26 април, в една от най-големите църкви на морския град.

Независимо от непрестанните сирени за въздушна заплаха местни жители отдават почит на семейството и застават до почернения баща. Пред опечалените има три дървени кръста, на които са изписани имената на жертвите и датата на смъртта им.

Там са и ковчезите, носени от гробарите – по четирима за Валерия и Людмила, и двама за малката Кира. По традиция опелото трябва да се извърши на отворен ковчег, но заради ужасните травми на загиналите това не е спазено, а капакът остава поставен.

Пред репортери Юри си спомня за своята съпрута. Описва я като “перфектна” и за него е  “дар от Бог” и  споделя, че двамата искали да имат многодетно семейство.

“Почитаме паметта на майка и дъщеря, които опитаха да защитят живота на тяхното дете”, казва свещеникът на опелото. “Винаги трябва да помним, че Бог е над нас. Той ще накаже тези, които извършват престъпленията”.  “Тези хора, особено това дете винаги ще бъдат в рая като герои”, добавя свещеникът.

Юри и Валерия се запознали през 2013 на парти, а Глодан се влюбил ведната. Валерия веднага спечелила и приятелите му заради позитивизма си, усмивката и дори облеклото си – тя обичала да се облича в рокли с флорални мотиви. Имала интереси в най-различни сфери – фотография, хубавата храна и вина и страст към пътешествията. През 2019 двамата с Юри сключили брак, а едва преди седмица отпразнувала 28-годишния си рожден ден.

Това е само една картина от мъката, застигнала Украйна, една история за загубени животи и погубени мечти от началото на руската инвазия, която е особено трагична заради убитата Кира – която остана на три месеца, и заради едно семейство, заличено от ракети.

Ракетен удар в Одеса, има жертви

Превод: GlasNews.bg