Мечтата за лесно забогатяване накара мнозина британци да грабнат детектори за метал и да търсят съкровища из поля и гори.

По време на двата локдауна миналата година търсенето с метални детектори беше изцяло забранено. Затова иманярите започнаха да претърсват собствените си градини и парцели.

Британският музей съобщи, че само през тази година са били регистрирани 47 000 находки, като над 90% от тях са били открити именно с помощта на детектори за метал.

Сред откритите съкровища са 63 златни монети и една сребърна монета от края на 15 и началото на 16 век. Градинар се натъкнал на тях, докато изкоренявал плевели.

Британският музей няма отговор на въпроса как съкровището, което е било ценно и за своето време, се е озовало в тази градина.

Напълно необяснимо е и това как 50 златни монети Кругерранд от времето на апартейда в Южна Африка са се озовали в една градина в Милтън Кейнс.

Всеки, който попадне на ценна находка, е длъжен по закон да информира местните власти. След това археолозите организират съхраняването на находката и датирането ѝ, пише Би Би Си.

Впоследствие се определя стойността на открития обект, както и каква сума се полага на онзи, който е открил съкровището.