Причината за падането на кабината на въжения лифт с хора в Северна Италия е неизправност на механизма за безопасност: системата за аварийно спиране на лифта не работи, заяви прокурорът на община Вербания Олимпия Боси, който разследва трагичния инцидент.

Въжен лифт се срина! Загинаха осем души, сред които и деца

По факта на инцидента в Италия бе образувано наказателно дело по обвинение в "непредумишлено убийство и довеждането до катастрофа".

"Системата за аварийно спиране не работи. Разследването продължава по отношение на няколко организации, но първо трябва да се извърши технически преглед на инфраструктурното съоръжение. Рано е да се говори за някакви заключения, експертите трябва да разберат точните причини за отказа на механизма", цитира думите на Олимпия Боси, агенция ANSA.

Загиналите при инцидента с лифт вече са 14 души

Съобщава се, че специално създадена министерска комисия също провежда свое собствено разследване.

Както ви съобщихме, в неделя по време на движението на лифта от езерото Маджоре в Италия до връх Мотароне, кабинкова линия се срути от 20-метрова височина. В инцидента загинаха 14 души, включително поне две деца. По време на инцидента в кабината на лифта е имало 15 души, оцеляло е само петгодишно дете, което е в тежко състояние в медицинско заведение. В резултат на трагедията то загуби своите родители, брат, прадядо и прабаба - граждани на Израел.

Петгодишно дете e единственият оцелял от трагедията край Стреза