Домашните щурци и ларвите на брашнен бръмбар вече могат да се използват в храната - замразени, сушени или на прах. Експертите твърдят, че насекомите са лесни за отглеждане и богати на хранителни вещества.

Според доц. Десислава Вангелова от катедра „Месо и месни продукти” в УХТ - Пловдив, всяка храна без хранителна история, минава през строга процедура на ЕАБХ.

ЕС разреши добавянето на насекоми в храните

"Насекомите, за които нямаме хранителна история, бяха одобрени. Това са жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар. Те могат да се влагат в тестени и бобови изделия, както и в паста. Сушените насекоми са богати на белтъци, протеин, полезни мастни киселини и микроелементи", обясни тя пред Нова. 

По думите ѝ хранителните продукти с насекоми на нашия пазар са внос.

"Работим за включването им в хлябове, кексчета, паста, спагети, сосове. Няма точно количество насекоми, които да се влагат в отделен продукт, затова се правят изследвания. Влагали сме ги в колбаси. Не бива да променят вкуса на продукта, а да добавят стойност. Съдържанието на насекоми трябва да бъде упоменато на етикета. Те се отглеждат в стерилни условия", посочи доц. Вангелова.

Диетолог за храната от насекоми: Богата на протеини, но и бум на алергии