„Тези региони ще бъдат изолирани незабавно!“ Скромното предложение на австрийския канцлер Себастиан Курц на пресконференция за разпространението на коронавируса на 13 март 2020 г. удари в десетката.

Много туристи в тиролските ски курорти Ишгл, Галтюр и Сейнт Антон ам Арлберг чуха новините по време на ски и се опитаха да избегнат евентуална карантина, като напуснаха незабавно. Заразени хора се върнаха у дома в хаос и по този начин допринесоха за разпространението на коронавируса в Европа. Германски журналист взе автобус до гарата. Това беше опасно дълго шофиране поради задръствания. Малко след това той почина от Covid-19.

На 17 септември вдовицата Дерте Ситиг и синът й подадоха иск за обезщетение в размер на 100 000 евро, което е първото от многото съдебни производства, включително на ищци от Германия, срещу Република Австрия.

„Те не съобщиха за опасността. В резултат на това 52-годишният ми съпруг остави семейството без глава“, твърди жената.

Така нареченото дело за официална отговорност признава провала на властите, които предупредиха за вируса твърде късно и реагираха твърде късно. „Изчислявам, че в крайна сметка ще има до 3000 съдебни дела срещу републиката“, казва Петер Колба от Асоциацията за защита на потребителите (VSV) във Виена.

Превод: GlasNews.bg