Европейският съюз одобри за консумация жълтия брашнен червей. Това е първото ядливо насекомо, което получи разрешение за пускане на европейския пазар, съобщи Ройтерс.

Това стана, след като още през януари Агенцията на Европейския съюз за безопасност на храните постанови, че изсушеният жълт брашнен червей е безопасен за консумация от човека както в цялата си форма, така и като хранителна добавка под формата на брашно.

Изсушените жълти брашнени червеи могат да се консумират "на парче" или пък в смляно състояние като част от друга храна. Те са допустими като съставка примерно в различни макаронени изделия или бисквити, стига да не надвишават 10% от общата маса.

Зелената светлина, която даде ЕС, засега облагодетелства само една френска фирма, подала заявлението за сертифициране. През следващите пет години тази фирма си гарантира правата за продажбата на жълти брашнени червеи. След изтичането на този срок в бизнеса с изсушените ларви могат да се включат и други конкуренти.

Вече от доста време се твърди, че насекомите могат да се окажат "храната на бъдещето". Те съдържат голямо количество белтъчини, а жизненият им цикъл почти не обременява природата и околната среда. Преработването на насекоми в хранителната промишленост се оценява като възможност за екологично и най-вече устойчиво развитие в бранша.

Брашно от насекоми в бъдеще успешно може да се използва и като съставка в храните за домашни животни. В много региони и държави по света насекомите, например скакалци и брашнени червеи, отдавна спадат към всекидневното меню на хората.

В Азия се продават на всеки ъгъл

В редица азиатски градове на всяка крачка има улични щандове, предлагащи деликатеси от насекоми. В Европа продажбата на хранителни продукти, съдържащи  съставки от насекоми, по принцип не е забранена, но досега този сегмент си оставаше почти незабележим.

От Брюксел съобщават, че до момента са подадени заявления за рискова оценка и сертифициране на още 14 храни, които съдържат компоненти от насекоми. Така че нищо чудно още през сегашното десетилетие някои предприемчиви любители на кулинарните рискове да включат в менюто си… скакалци на скара или спагети със сос от жълти брашнени червеи. Стига да не са гнусливи, разбира се!