Ръководителят на Stiko Томас Мертенс в момента няма да ваксинира седемгодишното си дете. Това съобщи председателят на Постоянната комисия по ваксинации (Stiko) в подкаста Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Снимка: Кей Нитфелд / dpa

В момента Стико обмисля ваксинация срещу коронавирус за деца на възраст 5-11 години и се очаква препоръката да бъде обявена около 11 декември. Ваксината вече е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за тази възрастова група и страни като Израел и САЩ вече я провеждат.

Когато Томас Мертенс беше попитан дали в момента би ваксинирал своето седемгодишно дете, той отговори: „Сега вероятно не бих го направил“.

Наред с други неща, Мертенс цитира липсващите данни като причина: EMA извършва само проверки на хартия: „С изключение на много малък брой деца, ваксинирани в тази възрастова група в проучванията за одобрение, ние нямаме данни за действителната поносимост на ваксината."

„Трябва да се опитаме да разберем възможно най-точно какво всъщност означава ваксинацията в тази възрастова група за развитието на пандемия и в крайна сметка какви са възможните остатъчни рискове от ваксинацията, казва той пред bild.de.

Фактът, че други държави вече ваксинират децата си, не е достатъчен за Мертенс. Той също така предупреди да не се взема решение за или против ваксинация въз основа на фактори, различни от медицинска нужда.

„Показание за ваксинация не може да бъдат грешните политически решения. Освен това не трябва да се опитваме да компенсираме нежеланието на хората на възраст между 18 и 59 години да се ваксинират чрез ваксиниране на деца."

Мертенс смята ограничения като затваряне на училища по време на пандемия за неоправдани.

Превод: GlasNews