Лидерът на крайната десница във Франция Марин Льо Пен откри кампанията си за президентските избори с атаки срещу Covid паспортите. Льо Пен обвини властите за посегателства срещу "правото на свобода" на французите: „Не сме против ваксинацията, ние сме за ваксинационна свобода. Всеки трябва да е свободен сам да избира и сам да носи отговорността за това дали да се ваксинира, или не“.

Пред привърженици в южния град Фрежюс водачът на "Национален сбор" обеща да прочисти "талибанизираните" части на Франция, визирайки присъствието на крайни ислямисти в някои градски квартали:

Великобритания няма да въвежда ковид паспорти

„Няма да има места във Франция, където законът не се прилага. Приятели, ние ще премахнем опасните квартали, ще премахнем бандите, мафията и всички онези - били те ислямисти или не,  които искат да ни наложат правила и начин на живот, които не са наши. Престъпниците ще бъдат отстранявани. Френските престъпници – в затвора, а чужденците – на самолета“.

Според повечето социологически агенции Марин Льо Пен има всички шансове да се изправи в директен сблъсък срещу Еманюел Макрон на балотажа идния април, предаде БНР.

Днес кандидатурата си за президент обяви кметът на Париж - социалистката Ан Идалго. В реч в корабостроителница в Руан тя заяви, че републиканският модел "се разпада пред очите ни", и обвини Макрон, че обърнал гръб на всички, които искат да съхранят природата.

Гърция затяга мерките против вируса

Междувременно над 120 хиляди души са взели участие във вчерашните демонстрации във Франция срещу здравните паспорти, изисквани за достъп до ресторанти, кафенета и други обществени места.

В Париж се стигна до сблъсъци с полицията. 85 души бяха арестувани.