Арката на Константин, разположена в близост до Колизеума в Рим, е била повредена от силна буря. Археологическият парк „Колизеум“ потвърди пред медиите, че древната римска арка е била ударена от мълния. Бурята е повредила един от каменните блокове на арката.

Буря и проливен дъжд връхлетяха Рим на 3 септември. Италианската агенция Adnkronos съобщи, че месечната норма на валежите е паднала за няколко часа, а поривите на вятъра са достигали до 90 км/ч. Агенцията публикува снимки на наводнени улици и паднали дървета.

Когато мълнията ударила Арката на Константин, голям каменен блок се откъснал от нея и се срутил на земята. „Всички фрагменти са отстранени и обезопасени. Оценката на щетите вече е започнала, а анализите ще продължат и утре сутринта“, заявиха от парка на Колизеума. Те уточниха, че преди няколко дни специалисти по консервация на паметници са започнали работа по арката. Сега силите им ще бъдат насочени към отстраняване на щетите.

Триумфалната арка на Константин е трираменна арка, разположена между Колизеума и Палатина на Via Triumphalis. Построена е през IV в. сл. н. е. и е в чест на победата на Константин над Максенций в битката при Милвийския мост на 28 октомври 312 г.