До момента Румъния не е установила на своя територия случай на маймунска едра шарка, но подготвя превантивни мерки срещу разпространението й.

Министърът на здравеопазването Александру Рафила каза, че страната ще закупи неколкостотин ваксини срещу вариола с цел превенция.

Чрез европейския механизъм за координация в случай на извънредни епидемиологични ситуации HERA ще проучим възможностите да разполагаме с определено количество ваксина, която евентуално да бъде прилагана на контактните лица на човек, който е диагностициран с това заболяване, заяви Александру Рафила в неделя.

Става дума за неколкостотин дози, вероятно максимум 1000, които ще бъдат предоставени на румънските власти. Това са малки количества, защото и броят на случаите е малък, каза министърът и допълни, че предаването на болестта не е като при коронавируса.

Първи случай на маймунска шарка в Австрия

Министерството на здравеопазването на Румъния посочи, че маймунската едра шарка не се разпространява лесно между хората и изисква близък контакт. Вирусът навлиза в организма през наранена кожа или лигавици, дихателните пътища, очите, носа или устата и телесните течности. Основният начин, по който може да се разпространи, е при близък и продължителен физически контакт с човек, който е болен от маймунска едра шарка.

Заболяването вече бе потвърдено в няколко европейски страни. Израел и Швейцария са последните държави, които потвърждават случаи на маймунска едра шарка, с което общият брой на държавите, които съобщават за огнища на болестта, става 14.

Повече от 80 случая на маймунска едра шарка са потвърдени в Европа, САЩ, Канада и Австралия.