Москва призова международната общност да осъди Киев след частичното разрушаване на водноелектрическата язовирна стена "Нова Каховка" в южната част на Украйна, предаде Франс прес.

Зеленски обвини Русия за разрушението на язовира "Нова Каховка"

"Призоваваме международната общност да осъди престъпните действия на украинските власти, които са все по-нехуманни и представляват сериозна заплаха за регионалната и световната сигурност", се казва в изявление на руското министерство на външните работи.

Москва има намерение да отнесе въпроса пред Съвета за сигурност на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и други международни организации, се допълва в текста.

Частичното разрушаване на тази язовирна стена, разположена на границата на позициите между двете враждуващи страни на река Днепър, предизвика наводнения, засегнали много зони, контролирани от Киев, но също и зони под контрола на руските сили.

Москва каза, че са били нанесени колосални щети на селското стопанство в региона и на екосистемата в устието на Днепър, както и на доставките на вода за Крим.

ВИДЕО показа наводненията след взривяването на язовир "Нова Каховка"

Руското министерство обвини Киев, че е планирало предварително и нарочно за военни цели разрушаването на тази язовирна стена."Киев не само подложи водноелектрическата централа Каховка на масирана бомбардировка, но също така постави до критично ниво водата в резервоара Каховка, като отвори шлюзовете на водноелектрическата централа в Днепропетровск", твърди руското външно министерство.

Украйна обвинява руските сили, че са взривили язовирната стена, за да попречат на каквато и да е офанзива в зоната. Украинският президент Володимир Зеленски призова днес светът да реагира пред разрушаването на тази язовирна стена.