Историческа суша, засегнала най-голямата река в Италия, извади на повърността на водата корабокрушение от времето на Втората световна война. 

Река По е дълга 652 км. Тя извира от Котианските Алпи и се влива в Адриатическо море. В момента реката е пред най-тежката си суша от 70 години, като това доведе до изплуването на потънал от десетилетия кораб. 

Zibello, близо 50-метровата баржа, която превозва дърва през Втората световна война и потъва през 1943 г., обикновено е скрита под водите на По, разказва Асошиейтед прес. Сега обаче нивата на водата в реката са толкова ниски, че останките са видими.

Снимка: The Guardian

„За първи път можем да видим тази баржа“, обяснява колоездачът Рафаеле Вецали, който редовно кара в парк близо до село Гуалтиери.

„През последните години можеше да се види носа на лодката, така че знаехме, че е там, но да видим кораба толкова изложен през март, когато си беше още зима, беше много драматично. Никога не съм виждал такава суша по това време на годината – основното ни безпокойство преди беше наводнението на реката, сега се притесняваме, че ще изчезне.“, отбелязва Алесио Бонин, любител фотограф пред The Gurdian.

Редица фактори, предизвикани от изменението на климата, допринасят за сушата. В Северна Италия не е имало дъжд от повече от 110 дни, снеговалежът е спаднал със 70% тази година, а температурите над средните топят снега и ледниците в околните Алпи, ограбвайки басейна на По от водните резервоари за лятото.

Сушата заплашва доставките на питейна вода, напояването за селското стопанство в най-интензивно отглеждания регион в Италия, както и водноелектрическите централи за производство на енергия.

Властите следят състоянието на реката, но надеждата, че времето ще помогне, е малка.

Местните фермери очакват "катастрофално лоша година": според някои оценки добивите от пшеница може да са с 20-40% по-ниски тази година.

Превод и редакция: GlasNews