Малко след началото на традиционната от 1974 г. регата Вогалонг, преминаваща през Канале Гранде във Венеция, местни жители обявиха днес, че водата в канала е позеленяла. В момента местни експерти анализират водата, за да разберат какво е довело до промяната на цвета й.

Сутринта на 28 май жители на Венеция съобщиха на полицията, че малко след началото на традиционната регата Вогалонг водата в Канале Гранде на Венеция в близост до прочутия мост Риалто е позеленяла, пише Coriere Della Sera.

Венецияцял екран
Водата в Канале Гранде във Венеция по неизвестни причини стана зелена Снимка: Facebook

Природозащитници вече взеха проби от водата за анализ и казаха, че никога не е била с такъв цвят. Има предположения, че някой умишлено е хвърлил багрилото във водата на Канале Гранде, но това все още е само хипотеза, която трябва да бъде потвърдена.

Венецияцял екран
В момента местни експерти анализират водата, за да установят какво е довело до промяната на цвета й. Снимка: Facebook

Президентът на региона Венеция Лука Зая съобщи, че по този повод е свикана спешна среща от местните власти във Венеция, за да се установят всички възможни причини за това необичайно явление.

Венецияцял екран
Снимка: Facebook

Местната полиция също разследва инцидента. Една от версиите за промяната на цвета на водата в Канале Гранде беше версията, че това може да са действия на екоактивисти.

Някои експерти смятат, че във водата може да са били хвърлени специални водорасли, а също така не изключват това да е действие на някой художник. Факт е, че през почивните дни Венеция е пълна с хиляди туристи. И така привличат вниманието им.

Превод: GlasNews