Расте броят на заразените с маймунска шарка в Испания. Министерството на здравеопазването уведоми за нови 15 случая и по този начин общият им брой нарасна до 51. Испания е на второ място в Европа след Великобритания по брой на официално регистрираните заразени.

В региона на Мадрид случаите на маймунска шарка вече са 47, Канарските острови са докладвали два и Андалусия е потвърдила два. Първият положителен на островите е бил засечен при пациент в Гран Канария, а вторият, в Тенерифе. В останалите автономни региони също има предполагаеми 20 случая, за които се очаква по-късно да излязат резултатите.

На този етап заболяването протича леко при заразените, поради което Комисията по обществено здраве не изисква все още ваксиниране срещу по-нататъшно развитие на симптомите. Остава задължителната изолация на заболелите, но не и на контактните им лица. Продължава проучването дали между огнището на инфекциите, открити в сауна в Мадрид и Канарските острови има връзка.

Ще се стигне ли до нова пандемия заради маймунската шарка?

Дания и Словения съобщиха за случаи при пътници, които току-що са се върнали от Гран Канария, което даде повод на властите да призоват за повишено внимание при контактите по време на ваканциите.

Отиващото си словенско правителство прие решение за включване на маймунската шарка в групата на инфекциозните болести, за които здравните служители са задължени да информират компетентните власти за всеки нов случай. След първия потвърден случай на маймунска шарка в Словения тази стъпка ще позволи проследяването на контакти.

Първи случай на маймунска шарка бе потвърден в Словения преди два дни.