Свалянето на руския Су-25 от украински войници в Харков е заснето видео. Машината е била унищожена след попадение на две ракети тип “земя - въздух”.

Първоначално информацията е споделена от регионалния управител на областта Олег Синегубов, а по-късно е потвърдена и от “Киев Индипендънт”.

Един от пилотите на руския изтребител, свален над Харков, е оцелял

Видеозаписът показва избухналия в пламъци самолет, в небето над центъра на Харков, който пада на земята и последва нова експлозия.

Су-25 е използван за въздушна поддръжка на настъпващите наземни части, но и за ракетни атаки и бомбардировки над наземни цели. 

Синегубов заявява, че свалената машина е била част от група от 5 до 7 самолета, които са бомбардирали втория по големина град в страната.

Независимо от загубената техника, военновъздушните нападения над града и цяла Украйна продължават. В последните дни Харков претърпя тежки разрушения, вследствие на опитите на Русия да го превземе.

Свалянето на руския самолет е посрещнато с радостни възгласи от украинските войници, пред погледа на които изтребителят на противника се разбива в земята. Подобни успехи се споделят в медиите в страната и в различни групи в социалните мрежи.

В последните няколко дни бяха разпространени няколко клипа от свалени руски изтребители на Русия, както и от задържането на оцелели летци.

От началото на инвазията Русия отчита огромни загуби, за които обаче съобщават предимно от страна на Украйна.

От Киев твърдят, че към момента са свалили 44 самолета и 44 хеликоптера, пише “Дейли мейл”.

От въоръжените сили на Руската федерация настояват, че са унищожили почти всички боеспособни самолети на Украйна. Като обявиха за свалени 11 бойни самолета и 2 хеликоптера.

Някои пилоти катапултират и оцеляват, а техните признания биват заснимани, а така се разбира повече за това откъде излитат и какви са заданията им. Някои от тях просто казват, че "седват заповедите".

На кадрите някои от тях са в добро здраве, други носят следите от падането си или последиците от срещата с украинските сили, чиито градове са нападали, съвсем до скоро.

Докато по територията на Украйна продължават масираните нападения с ракети, артилерия и бомби, огромната руска бронирана колона, която заплашва Киев продължава да не предприема атака.

В същото време мирни граждани и войници подсилват защитата около столицата Киев, като са изкопали окопи, блокирали са пътища и са засилили координацията си с гражданската отбрана.

Видео, заснето пък от украинската армия в района на Киев, показва усилията на украинците да защитят столицата, като струпват чували с пясък и поставят бетонни плочи по основен път, а украински войници внимателно проверяват минаващите автомобили.

Защитата на Киев: Украинците копаят окопи, готвят изненади за руснаците

На кадрите се вижда и по-малък път, който е блокиран от противотанкови бариери, както и с  позиции за обстрел с автоматично оръжие. Край пътя са наредени коктейли "Молотов", а цивилни граждани казват, че ще се включат в действията за защитата на Киев.

В същото време хиляди хора продължават да се опитват да напуснат украинската столица, чието население е 3,4 милиона души, заради нарастващите страхове от цялостно нападение срещу града.

Повече от 1,5 милиона бежанци от Украйна са преминали в съседни страни за последните 10 дни, което е най-бързо нарастващата бежанска криза след Втората световна война.

Само в Полша са влезли от 922 000 украински бежанци.