В мрежата се появи филм, който е създаден от кадрите, открити в телефона на пленен руски войник. Видеото е публикувано в канала в YouTube на изданието "Украинска правда".

Материалът проследява мира и войната, видени от 24-годишния лейтанант Юри Шалаев, випускник на “Московското висше общовойсково командно училище”. Според изданието той е командир на мотострелкови взвод войскова част 71718, която е дислоцирана в Чечня, а формированието се явява елит на руската пехота.

Записите обхващат широк отрязък от време – близо година. С тях може да надникнем в мирния живот на един млад руски военнослужещ, който има жена, дете. Да видим моментите на семейна близост, радостните събития с приятели и колеги по пагон.

Украинец разказа за убийството на съсед от бойци на Азов ВИДЕО

Виждаме и разговорите му с обикновени чеченци, които не са удовлетворени от участието си в Руската федерация, за разлика от своя лидер Кадиров, който с охота изпраща войници на фронта.

Откриваме всичко това, което го вълнува. Но стигаме и до мига, в който е изпратен на фронта, при обяване на “специалната операция”. Това обаче не спира войника да снима - той щателно овековечава видяното.

От излитането и формирането на частите, през похода под украински обстрел. Шалаев показва минутите на объркване, гледките на човешки останки по пътя и снима дори подбитата си бронирана машина.

Украински командос влезе в близък бой с руски танк ВИДЕО

Той прекарва месец на фронта, а в началото на април е взет в укрански плен -  кадри на войници с униформа, приличаща на тази на частите на ВСУ, откриваме в последните минути на своеобразния филм.

Без съмнение пресата в Украйна използва този материал за своите нужди, но "Окупантът" – както е озаглавен клипът,  показва крехкия преход от живот в мир до ужасите на войната.

Краткия филм може да гледате тук:

Според данните на украиската армия загубите на Русия в жива сила вече са над 28 000 души. Русия споделя подобна информация неохотно.

На 25 март Москва заяви, че силите ѝ са убили най-малко 14 000 военни на Украйна. Има обаче големи съмнения, че и двете цифри са преувеличени.

Превод: GlasNews.bg