Олиото у нас, предизвикало огромни опашки с изподрани, смачкани и дори смърт на възрастен мъж, както и сериозни размисли през последните дни, се оказва по-скъпо от това в доста европейски страни. Разбира се, на фона на по-ниските ни заплати и пенсии. И на фона на това, че в България има налични количества слънчоглед за производство на олио за 4 години и половина години напред. Има и много произведено олио. Поне така твърдят властимащите...

Ето какво видя репортер на GlasNews в магазините във Виена, Австрия:

Докато цените в Пловдив например днес се движат между 5,00 и 6,10 лв. за литър в зависимост от производителя, очевидно е, че олиото в австрийската столица е значително по-евтино. Цените тук варират между 1,75 до 2 евро за литър.

Горе-долу същото е положението и във Франция цената на олиото там се движи между 1,70 и 3,80 евро за литър.

Дори в Италия, където запасите от олио са изчерпани заради войната в Украйна, допреди преди няколко дни то се е продавало за 1,50 евро, в момента вече е 2,30 евро. Пак по-евтино от БГ олиото.

Излиза, че ние, които хем имаме запаси, хем си го произвеждаме, го купуваме все по-скъпо... незнайно защо. Наистина ли са толкова лакоми българските търговци? И ако сега не се намесят компетентните органи в държавата ни, значи спокойно можем да обявим спекулата за най-мазния победител. Направо пехливанин...

От Комисията за защита на потребителите междувременно съобщиха, че след извършени проверки по бензиностанции както и по магазините във връзка с олиото, цените са се успокоили и призоваха потребителите да пазаруват разумно и да не се презапасяват.

От Комисията уточниха, че след създалата се на 2 и 3 март суматоха с високите цени на горивата на някои бензиностанции и последвалите проверки, цените бързо са се върнали на нивата отпреди това. Днес цените и при олиото вече са се успокоили.

Установено било безспорно, че няма дефицит на стоки. Затова трябвало хората да запазят потребителско хладнокръвие, да пазаруват разумно и да не бързат да се презапасяват, препоръчват от КЗП.

Чудесни препоръки наистина, само дето не разбрахме как точно са се "успокоили" цените на олиото...