Изоставеният сицилиански град Мусомели, Италия, се възражда благодарение на креативната идея на местните власти - продажба на изоставени къщи на символична цена от 1 долар. Инициативата, стартирала през 2017 г., неочаквано вдъхна нов живот на общността. 

Заместник-кметът на Мусомели Тоти Нигрели казва, че преди въвеждането на програмата градът е имал сериозни демографски проблеми, тъй като след Втората световна война местното население е спаднало от 25 хиляди на около 10 хиляди. Много жители емигрират в Съединените щати и други европейски страни в търсене на работа и по-добър живот.

Хората оставиха много празни къщи, особено в историческия център, пише Business Insider. Според Нигрели те биха били достатъчни, за да поберат около 40 хиляди души, но нямало желаещи.

Евтини жилища в Италия, опустошен град, призрачен град, инициативи, възраждане, недвижими имоти, снимкаЦял екран
След Втората световна война местното население спада от 25 хиляди на около 10 хиляди. Снимка: Pinterest

Вдъхновен от положителния опит на други региони на Италия, заместник-кметът стартира уебсайт, насочен към чуждестранни инвеститори: на американците и европейците беше предложена уникална възможност да закупят къщи на символична цена от 1 долар.

Реакцията на тази инициатива беше огромна. През първите 5 години са продадени почти 300 имота - около 95% от общия брой свободни помещения.

Невиждано вълнение

"Сега виждаме много хора тук от различни части на света - англичани, французи и испанци. Всички те живеят в нашия град", хвали се Тоти Нигрели.

Между другото, реализираният проект не само помогна за значителното увеличаване на населението на Мусомели, но и предизвика десетократен скок на туризма в региона. Разбира се, това беше повлияно от пандемията от COVID-19, когато хората, работещи дистанционно, започнаха да се стичат в живописния италиански град. Те бяха привлечени от ниските разходи за живот и спокойния ритъм на живот. За да приветства новата общност, Мусомели дори създаде свое собствено съвместно работно пространство.

Евтини жилища в Италия, опустошен град, призрачен град, инициативи, възраждане, недвижими имоти, снимкаЦял екран
През първите 5 години са продадени почти 300 имота - около 95% от общия брой свободни помещения. Снимка: Pinterest
Евтини жилища в Италия, опустошен град, призрачен град, инициативи, възраждане, недвижими имоти, снимкаЦял екран

Благодарение на динамичното си развитие, това място започва да привлича инвестиции (десетки милиони евро) от правителството и Европейския съюз. Тези средства са използвани за изграждането на нови пътища и реконструкцията на централния площад в историческата част на града.

Така, чрез креативност и отвореност към нови идеи, малката сицилианска общност внезапно се превърна от опустошена в процъфтяваща.