Във Великобритания започна да се разпространява вариант на коронавирус AY.4.2, който може да бъде с 10-15% по-заразен от делта щама. Това съобщава Financial Times с позоваване на учения от института Wellcome Sanger в Кеймбридж Джефри Барет и директора на Института по генетика към Лондонския университет Франсоа Балу. 

Балу твърди, че AY.4.2 може да е най-заразният вариант на коронавирус от началото на пандемията. Той обаче отбелязва, че се е разпространил само във Великобритания. „Не бих изключил, че разпространението му е случайно демографско събитие“, каза ученият. 

FT отбелязва, че новият вариант вече представлява близо 10% от всички случаи на коронавирус във Великобритания. 

Балу казва, че щамът може да бъде повишен в „под наблюдение“, след което ще бъде кръстен под формата на буква в гръцката азбука.

Барет отбелязва, че въпреки че вариацията е по-инфекциозна от делта щама, увеличаването на откритите случаи на коронавирус във Великобритания не се свързва с разпространението му, а с пренебрегване на мерките за сигурност в страната. 

Рави Гупта, професор по клинична микробиология в университета в Кеймбридж, смята, че новата вариация няма да увеличи разпространението на коронавирус толкова, колкото „британският“ алфа щам и „индийската“ делта. 

На 18 октомври във Великобритания са открити повече от 49 хиляди случая на коронавирусна инфекция. Това е най-високата цифра от средата на юли тази година. 

Превод: GlasNews.bg