Британската нискотарифна авиокомпания ДжетТу (Jet2) и германският туроператор "ТУИ груп" (TUI group) отмениха всички полети и почивки на гръцкия остров Родос до вторник заради горски пожар, предаде агенция Ройтерс, като се позова на съобщения на двете компании.

Пожарът на о-в Родос - над 30 хил. души са евакуирани

В съобщение на ДжетТу в Туитър се казва, че компанията е отменила всички полети и почивки на остров Родос, които трябва да започнат днес (общо пет полета). Авиопревозвачът посочва, че ще изпрати тези самолети до острова без пътници на борда, за да може да върне британски туристи от Родос.

Стана ясна причината за огромния пожар на Родос

Туроператорът ТУИ посочва на своя уебсайт, че всички полети към Родос са отменени до 25 юли включително. Клиентите, които в момента се намират на острова, ще се приберат по план.

Гръцките власти евакуираха около 19 000 души на остров Родос заради горски пожар, който гори шести пореден ден на три фронта. Министерството на климатичните промени и гражданската защита заяви, че това е най-голямата евакуация заради пожар, случвала се в страната. Местната полиция информира, че 16 000 души са евакуирани по суша, а 3000 – по море от 12 села и няколко хотела. Няма пострадали хора. Шестима души са били хоспитализирани за кратко с респираторни проблеми, но скоро са били изписани.