Въпреки бързото нарастване на броя на заразените, испанското правителство иска да приравни коронавируса с грипа. Възможностите за проследяване и тестване на контакти в момента достигат своите граници в цялата страна.

С около 200 000 нови инфекции на ден и седемдневна честота от 1600, вълната Omicron заля Испания. Правителството обаче обмисля да третира коронавируса като класически грип. Според всекидневника El Pais правителството вече не иска да регистрира и проследява всяка инфекция.

Санчес: "Това е системата за цяла Европа"

Педро Санчес потвърждава фундаменталните съображения: Тъй като смъртността от коронавирус е намаляла, може би е време да се справим с пандемията по други начини, каза той за SER. Испанският министър на здравеопазването вече повдигна този въпрос пред европейските си колеги.

По-специално, това трябва да означава, че вместо пълен мониторинг, трябва да се създаде така наречената „сентинелна система“, в която само отделни здравни центрове, общопрактикуващи лекари и болници събират данни за разпространението на вируса.

Безсимптомните контакти не се нуждаят от изследване

Но засега Испания е достигнала границите си по отношение на проследяването на контакти: „Поради огромната заболеваемост сега е много трудно да се придържат стриктно към универсалните протоколи за наблюдение, това става невъзможно“, обяснява Ампаро Лараури, ръководител на екипа за наблюдение.

С изключение на задължението за носене на маска на открито, в Испания практически няма мерки за борба с коронавируса. Правителството премахна и карантината за ваксинираните хора. Болните хора обикновено трябва да се изолират само за седем дни. Контактите вече не се нуждаят от тестване, ако нямат симптоми.

Превод: GlasNews